Genetica

Genetica este o știință biologică ce studiază legile eredității și variabilității tuturor organismelor. Genetica umană studiază toate aceste legi la om. Totodată este ramura medicinei care identifică și propune tratamente personalizate pentru bolile cu determinism genetic (în general, cele moștenite de la părinți). Oncogenetica de exemplu ne ajută în stabilirea unor tratamente țintite în anumite tipuri de cancere. Farmacogenetica ne indică ce tratament este mai potrivit pentru anumiți pacienți în funcție de moștenirea lor genetică.Teoretic, orice boală este rezultatul acțiunii combinate a factorilor genetici (adică cei moșteniți) și a factorilor de mediu.

În clinica unde lucrez, cele mai multe cereri ne vin pe domeniile de obstetrică și ginecologie. Iar supra-specializarea mea este pe infertilitate.

Având în vedere că oamenii sunt conform normei din cărțile de anatomie în proporție de 30%, putem spune ca avem 70% particularități. Asta mă face să cred că viitorul aparține geneticii și a tratamentelor personalizate. Chiar și o pilulă banală funcționează mai bine la unii pacienți și mai puțin la alții.

Te poti programa online sau ne poti scrie in pagina de contact.