Genetic Center România

contact@flaviazant.ro

Intrebari frecvente

ÎNTREBĂRI FRECVENTE PRIMITE DE LA PACIENȚI

Care este primul lucru pe care ar trebui sa il fac atunci cand nu reusesc sa am un copil ?

În funcție de vârsta femeii și de existența unor probleme medicale știute anterior, după o perioadă de un an pentru femeile sub 35 de ani, respectiv 6 luni pentru femeile peste această vârstă, perioada de contacte sexuale neprotejate în perioada reproductivă a femeii, cuplul trebuie să se adreseze unui specialist în domeniul infertilității.

Ce soluții am dacă soțul meu nu poate face copii?

În primul rând este foarte important de investigat cauzele pentru care soțul/partenerul nu poate concepe. Există cauze multiple (cauze genetice, infecțioase, obstructive, hormonale, etc.) unele ce pot fi tratate, altele nu. În cazul în care aceste cauze nu pot fi tratate, cuplul poate apela la un donator anonim care prezintă cât mai multe caracteristici asemănătoare partenerului.

Fertilizarea in-vitro se face mai bine în Romănia sau în străinătate ?

E greu de pus dacă “se face mai bine” sau nu…cu siguranță există și în România clinici cu aceleași dotări, echipe foarte bine pregătite și rezultate similare celor din străinătate. Este foarte important ca în momentul alegerii unei Clinici de Reproducere Umană Asistată, aceasta să fie acreditată de Agenția Națională de Transplant și să își raporteze anual rezultatele obținute. Totodată, e foarte important ca membrii echipei să aibe supraspecializari în domeniul infertilității și să fie acreditați ESHRE.

Ce înseamnă un embriolog și care sunt cei acreditați din România ?

Din punctul meu de vedere, embriologul reprezintă veriga cheie în aceste proceduri de reproducere umana asistată. Fie că vorbim de o simplă inseminare intrauterină, fie că vorbim de proceduri FIV mai simple sau mai complexe (ICSI, PGS/PGD, IMSI, etc) el este cel care se ocupă direct de celulele dumneavoastră reproductive (spermatozoizi, ovocite, embrioni) în cadrul laboratorului de embriologie. Recomandarea mea este să cautați clinici cu embriologi acreditați la nivel internațional de către Asociația Europeană de Reproducere Umana și Embriologie, ESHRE ( European Society of Human Reproduction and Embryology). Pe aceștia îi găsiți pe site-ul www.eshre.eu unde în fiecare an este actualizată această listă.

Ne spune spermograma totul ?

Din păcate această investigație nu este suficientă pentru a defini clar statusul reproductiv al partenerului masculin. Dacă spemograma ne dă informatii legate de numărul, mobilitatea și aspectul (morfologia) spermatozoizilor din ejaculat, aceasta nu ne dă nicio informație legată de informația genetică pe care aceștia o poartă. Pentru investigații aprofundate, mai ales în cazul unei spermograme normale, avem la îndemână testul Halosperm care ne arată cât de fragmentat este ADNul de la nivelul spermatozoizilor. Pentru acest test există condiții speciale de recoltare. În cazul unor anumite modificări ale spermogramei, există și alte investigații (genetice, hormonale) pe care partenerul masculin trebuie să le efectueze astfel încât să se poată evalua șansa reală a acestuia de a avea un copil.

Contact online Dr. Flavia Zânt