Dr. Flavia Zant, despre decizia Marii Britanii de a permite modificări genetice pe embrionii umani

Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie a anunțat recent că va permite oamenilor de știință din Marea Britanie să modifice genetic embrioni umani. O astfel de decizie cu impact istoric era de așteptat să genereze controverse privind natura etică a unor astfel de intervenții.

Studiile vor avea loc la Institutul Francis Crick din Londra și, conform oficialilor, obiectivul lor va fi de a analiza stadiile de dezvoltare embrionară în primele 7 zile de la fertilizare. Rezultatele vor oferi informații esențiale pentru o mai bună întelegere a cauzelor infertilității și a avorturilor spontane, permițând totodată și modificarea unor anumite gene “bolnave”.

Opinia mea este că această măsură vine natural într-o societate care are poziție de avangardă în descoperirile genetice, așa cum este Regatul Unit. În China, astfel de încercări au avut deja loc în ultimul an, a declarat dr. Flavia Zant, specialist Genetic Center în infertilitate, medic genetician și embriolog acreditat ESHRE.

Deși cercetătorii nu au primit și acordul de a implanta embrionii modificați în corpul unei femei, decizia a născut deja numeroase controverse privind natura ei etică. Există voci care susțin că prin modificarea embrionară se deschide calea obținerii așa-numiților “designer babies”, copiii programați genetic. Geneticienii se apară însă, declarând că motivul din spatele acestei decizii este dorința medicilor de a întelege care sunt genele necesare pentru ca un embrion uman să se dezvolte într-un copil sănătos.

Nu cred că e cazul încă să ne îngrijoreze problemele etice în ceea ce privește copiii “proiectați” genetic, având în vedere că embrionii testați în laborator nu vor fi transferați niciunei femei, a dezvoltat dr. Zant tema eticii acestei decizii. Deși este un domeniu încă la început, rapoartele celor care au încercat acest lucru la nivel mondial arată că deocamdată nu se pot face modificări genetice la nivel embrionar care să determine clar evoluția ulterioară a acestora. Încercările de până acum au arătat că unii embrioni, desi s-a intervenit genetic la un anumit stadiu de dezvoltare, au revenit la forma genetică anterioară, în timp ce alții au dezvoltat mutații de novo ce nu au fost anticipate, a continuat specialistul Genetic Center.

Experimentele, care urmează a fi făcute prin utilizarea embrionilor de la donatori, vor permite cercetătorilor să avanseze în studiul infertilității umane. Ele vor oferi și informații pretioase privind cauzele avortului spontan, un fenomen care încă nu este pe deplin înțeles. În plus, pe termen lung, vor ajuta viitorii părinți să elimine din ADN-ul urmașilor acele mutații ale genelor care ar putea cauza boli grave, altfel transmsibile.

Pentru oamenii de bună credință, aceste tehnici speră să fie de un real ajutor cuplurilor care se confruntă cu probleme de sănătate grave, cu predispoziție genetică, pentru a nu transmite aceste boli urmașilor lor. Dar până în acel moment, cred că tehnologia medicală mai are de urmat niște pași, conchide dr. Flavia Zant, specialist Genetic Center în infertilitate, medic genetician și embriolog acreditat ESHRE.

Sursa articol: geneticcenter.ro

Sursa foto: geneticcenter.ro

One thought on “Dr. Flavia Zant, despre decizia Marii Britanii de a permite modificări genetice pe embrionii umani

  1. Rev. Prof. Dr. Qais Sadiq says:

    Stimata doamna doctor Va felicit pentru prezentarea medicala inclusiv articolul si comentariile dumneavoastra. Daca se poate sa primesc studiile dumneavoastra prin email pentru cultura personala ca sunt interesat in bioetica.
    Cu multumiri si respect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...